12. Docieranie nowej taśmy tnącej---->powrót

Proces docierania jest bardzo ważnym elementem pozwalającym na znaczne wydłużenie żywotności taśmy tnącej.

Polega on na kontrolowanym oszlifowaniu (zaokrągleniu) ostrej krawędzi zęba w nowej taśmie tnącej.

Jeżeli proces docierania nie zostanie przeprowadzony, ostra krawędź nowego zęba ukruszy się pod wpływem nacisku taśmy na materiał, a cała taśma będzie pracowała znacznie krócej.

pila tasmowa art 28

 pila tasmowa art 30

Aby dotrzeć zęby taśmy należy przeprowadzić następującą procedurę docierania:

 

 

1 krok - wybrać nominalną prędkość taśmy tnącej i szybkość posuwu opierając się na doświadczeniu operatora lub w oparciu o tabelę wartości parametrów cięcia.

 

2 krok – zwolnić o 30% nominalną prędkość przesuwu taśmy i zredukować o połowę posuw pionowy (jeżeli przecinarka nie ma płynnej regulacji szybkości taśmy tnącej nie zmieniać prędkości taśmy tnącej).

 

 

3 krok - po przecięciu ok. 400 - 500 cm2 lub po około 12 - 15 min efektywnego czasu ciecia  powoli zwiększać tempo posuwu pionowego taśmy aż do osiągnięcia wartości nominalnej.

 

 

13. Płyn chłodząco – smarujący (chłodziwo)---->powrót

Zadaniem chłodziwa smarującego jest nie dopuszczenie do przegrzania brzeszczotu piły i materiału w strefie cięcia.

Podczas cięcia wymagana jest odpowiednia ilość chłodziwa, która pozwoli usunąć wióry ze stref cięcia.

Od prawidłowego stężenia cieczy chłodząco - smarującej (zawartości oleju w cieczy chłodzącej) zależy również żywotność pił taśmowych.

Stężenie emulsji powinno być kontrolowane przy pomocy refraktometra.

Przy cięciu stali zwykłej, nisko i średniostopowej zaleca się stężenie 8 -12 %.

Dla cięcia stali nierdzewnych, wysokostopowych i egzotycznych powinno być zastosowane stężenie 13–18 %.

Podziel się z innymi!